Haber

Bakan Kacır: Dileğimiz AB’nin vize serbestisi konusunda ilerleme kaydetmesi

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Avrupa fiyat zincirinde güçlü bir konumda yer alan sanayicilerimizin, Avrupa araştırma alanına etkin katkı sağlayan bilim adamlarımızın hedef ve ideallerine darbe vurduk. Avrupa’nın teknolojik gelişimine destek veren girişimcilerimiz, mühendislerimiz ve Avrupa’yı daha iyi tanımak isteyen gençlerimiz, “Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki iş birliği potansiyelini vize politikası nedeniyle aktif olarak değerlendiremiyoruz. AB’nin vize serbestisi konusunda bir an önce somut ilerleme kaydetmesini istiyoruz” dedi.

Bakan Kacır, AB Komşuluk ve Genişleme Komisyonu Üyesi Oliver Varhelyi’yi kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda; AB ile Türkiye arasında sanayinin yeşil ve dijital dönüşümü alanında iş birliği, rekabet gücü ve yenilikçilik alanında AB tarafından Türkiye’ye sağlanan katılım öncesi fonların aktif yönetimi, Türkiye’nin Dijital Avrupa Programına katılımı ve destekleri Program kapsamında Türk işletmelerine sağlanacak olan Avrupa Dijitali Türkiye’de kurulacak. İnovasyon Merkezleri konuşuldu. Türkiye’nin Dijital Avrupa Programına katılımına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı. Toplantının ardından Bakan Kacır ve Varhelyi bir açıklama yaptı.

‘YENİ FIRSAT PENCERELERİNİN AÇILACAĞINI UMUYORUM’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, AB ile yaptıkları işbirliklerinin olumlu sonuçlarının gelecek açısından umut verici olduğunu belirterek, “Dijitalleşme ve inovasyon, Türkiye ile AB arasında iş birliği için büyük fırsatlar yaratıyor. Güçlü katkı sağlamayı önemsiyoruz.” Bu doğrultuda, Türkiye’nin Dijital Avrupa Programı’na katılımına ilişkin anlaşmanın her iki tarafça da imzalandığını belirtmekten büyük mutluluk duyuyorum. Toplam bütçesi 7,5 milyar Euro olan bu program hepimiz için tarihi bir değerdir. Program, yüksek performanslı bilgi işlem ve yapay zeka alanlarında stratejik altyapıların kurulması ve bu alanlarda ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesi için finansman sağlamaktadır.Ülkemizin bu stratejik programa katılımı sonucunda paydaşlarımız faydalanabilmektedir. Program kapsamında oluşturulan kritik altyapılardan Avrupa Konseyi tarafından açılan davetlere başvuruda bulunulacak. Bu imkanlarla Dijital Avrupa Programı kapsamında kurul hibesi almaya hak kazanabileceğinizi belirtmek isterim; Başta KOBİ’lerimiz olmak üzere ekonomimizin tüm paydaşlarının dijital ve yeşil dönüşümüne katkı sağlayacak, aynı zamanda insan sermayemizin dijital beceriler alanındaki yetkinliklerini güçlendirecek. Dijital Avrupa Programı bu yönüyle ‘Ulusal Teknoloji Hamlesi’nin hedeflerini de tamamlıyor. Bu programla ülkemizde sanayimizin, KOBİ’lerimizin ve kamu kurumlarımızın dijital dönüşümünü destekleyecek Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri kuruyoruz. Dijital Avrupa Programı ile her iki taraf için de yeni fırsat pencerelerinin açılacağını umuyorum.”

‘AB EN ÖNEMLİ TİCARET ORTAĞIMIZ’

Bakan Kacır, sanayi üretimi ve ihracata yönelik hamlelerle Türkiye’nin Avrupa’nın değer zincirindeki rolünü güçlendirdiğini belirterek, “Bu adımların sonucunda Türkiye ile AB arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 196 milyar doları aştı. AB şu anda En değerli ticari ortağımızdır.Ülkemiz birçok segmentte Avrupa’nın üretim merkezi haline gelmiştir.Bugün Türkiye olarak güneş paneli, beyaz eşya, ticari araç, düzcam ve çimento üretiminde Avrupa’nın 1 numarasıyız. Bölümlerimizin rekabetçiliğini korumak ve çocuklarımıza yaşanabilir bir gelecek bırakmak için Yeşil dönüşümün farkına varmak gündemimizin ilk sıralarında yer alıyor.Bu noktada son dönemde somut plan ve projeleri hayata geçirdik.’Yeşil Uzlaşma’ ile Eylem Planı’nı hazırlayarak Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyum sürecimizi başlattık. Tüm dünyayı ilgilendiren yeşil dönüşüm alanında somut projeler oluşturmak amacıyla IPA ile işbirliğine açık olduğumuzu belirtmek isterim. AB, özellikle III Programı. AB tedarik zincirinde yer alan Türkiye’ye sağlanacak destek, sadece ülkemizin değil, Avrupalı ​​paydaşlarımızın da yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşmasını mümkün kılacak” dedi.

‘PROBLEM OLUMSUZ SONUÇLARA NEDEN OLUYOR’

Kacır, vize serbestleşmesine de değinerek, “Vize rejimindeki mevcut durumun sadece Türkiye ve Türk vatandaşları için değil, AB açısından da çok boyutlu olumsuz sonuçları var. Avrupa fiyat zincirinde güçlü konumda olan sanayicilerimiz, Avrupa araştırma alanına aktif katkı sağlayan bilim adamlarımız, Avrupalı ​​”Girişimcilerimizin, mühendislerimizin ve gençlerimizin hedef ve ideallerini engelleyen vize politikası nedeniyle Türkiye ile AB arasındaki iş birliği potansiyelini aktif olarak değerlendiremiyoruz.” Avrupa’yı daha iyi tanıyın. Dileğimiz AB’nin bir an önce vize serbestisi konusunda somut ilerleme kaydetmesidir.” sözlerini kullandı.

Varhelyi, Türkiye-AB çıkarlarını olumlu bir noktaya taşımak amacıyla AB’nin Türkiye ile bilim, araştırma ve yenilik alanında mevcut iş birliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini, bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kilit rol oynadığını belirtti. süreç, yüksek performanslı bilgi işlem, yapay zeka, çip ve paket güç teknolojileri alanında Türkiye ile stratejik ortaklıklar kurmak istediklerini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu