Haber

Bakan Kirişci Hatay’da muhtarlar ve kanaat önderleriyle bir araya geldi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, deprem sonrası hızlı bir şekilde ayağa kalkabilmek için mutlaka üretim yapılması gerektiğini belirterek, “Türkiye’de tarım arazilerinin yüzde 17’si, üretimin yüzde 18’i hayvancılıkta, yüzde 17’si bitkisel üretimde. tarım ürünleri üretimi ve ihracatında yüzde 22. bu 11 ilde.” söz konusu.

Bakan Kirişci, Kaymakamlığın Samandağ’da kurduğu Afet Koordinasyon Çadırında düzenlenen “Muhtarlar ve Fikir Önderleriyle Buluşma” programında konuştu.

Hatay’ın Samandağ ilçesinde meydana gelen depremler sonrasında 815 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Kirişci, ebediyete uğurlananlara rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Bakanlık olarak 15 bin çalışan ve 5 bin iş makinesiyle sahada çalıştıklarını anlatan Kirişci, depremden etkilenen 11 ila 15 bin ton yem dağıttıklarını, bunun yaklaşık yüzde 25’inin de transfer edildiğini söyledi. Hatay’a.

Kirişci, toplanması ve kesilmesi gereken hayvanların düzenlenmesini Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla sağladıklarını söyledi. Depremden etkilenen 11 ilde 83 seyyar mutfak kurduklarına işaret eden Kirişci, seyyar tuvaletlerden konteynerlere kadar insani ihtiyaçları karşılamaya çalıştıklarını vurguladı.

“Kentinden ayrılanların geri dönmesini rica ediyorum”

Destekleme ödemelerini öne çektiklerine işaret eden Kirişci, “11 ilde 3,4 milyar, toplamda 13,8 milyar destek ödememizi çiftçilerimizin hesaplarına yatırdık. Kredilendirdik.” dedi.

Kirişci, depremden etkilenen kentini terk edenlerin geri dönmesini istedi. Çiftçilerin tarımsal kredi borçlarını 1 yıl ertelediğini ve ORKÖY kredilerini ertelediğinin altını çizen Kirişci, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Üreticimizin yanında olduğumuzu kanıtlamak için ineklerini, buzağılarını, koyunlarını, keçilerini, tavuklarını, arılarını ve su ürünlerini kaybedenlere tazmin etmek için bu tespitler yapılmıştır. Tespit edilir edilmez ayni ödeme yapacağız, ihtiyacınız olan tüm malzemeleri de geri almış olacağız.”

“Hatay’da 146 bin 656 konut ve 14 bin 997 köy evi yapılacak”

Yıkılan konutların yerine kalıcı konutların yapılacağına, bunun için Bakanlık olarak yer belirttiklerine işaret eden Kirişci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını söyledi:

“Köy evlerimizin insanların rahat yaşayabileceği, tarımsal faaliyetlerine devam edebileceği yapılarda olmasını istiyoruz. Hatay’da 146 bin 656 konut ve 14 bin 997 köy evi yapmış olacağız. Afet bölgesinde toplam 405,5 konut ve 83 bin 149 köy evi yapmış olacağız. .. “Mutlaka bu amaçla üretim yapmalıyız çünkü bu coğrafya çok geniş. Türkiye’de tarım arazilerinin yüzde 17’si, hayvancılık üretiminin yüzde 18’i, bitkisel üretimin yüzde 17’si ve tarım ürünleri ihracatının yüzde 22’si bu 11 ilde.

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Kirişci, program sonunda çiftçilerle sohbet etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu