Haber

Malatya’da 6 Şubat depremini anma programı düzenlendi

“Yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat depreminin büyük yıkıma yol açtığı Malatya’da anma programı düzenlendi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen “6 Şubat Depremlerini Anma Konferansı”nda yaptığı konuşmada, böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirtti. Şehir halkının acısını paylaşmak.

Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyen Alan, 6 Şubat 2023’ten bu yana 57 binin üzerinde farklı büyüklükte depremin meydana geldiğini belirtti.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Doğu Anadolu Fayı’nın tarih boyunca büyük depremler ürettiğini, 6 Şubat depreminin meydana geldiği faylarda en az 300 yıl boyunca büyük deprem yaşanmayacağını belirtti.

Tüysüz, “Bu faylarda artçı sarsıntılar olabilir. 5 büyüklüğünde deprem olabilir, 4 büyüklüğünde deprem olabilir, belki biraz daha fazlası. Ancak bu faylarda artık 7 veya 7’nin üzerinde bir deprem mümkün değil. Malatya’da büyük deprem riski yok.” kurtuldu ama deprem tehlikesi geçmedi. Son dönemde dikkat çeken yerlerden biri de 6 Şubat depreminin eşiğinde bulunan Çelikhan ile Pütürge arasındaki bölge. Burası aynı zamanda 5-6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip, yakın zamanda burada 5.2 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını biliyoruz. Bu nedenle burası burada. Artık tehlikeden çıkarmak mümkün olabilir.” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’nin depremden olabildiğince etkilendiğini ancak deprem araştırmalarına kaynak ayırmanın yeterli olmadığını belirtti.

Malatya’da iki üniversitede yer bilimleri bölümünün kurulması gerektiğini belirten Görür, “Bir belediye başkanının en önemli görevi, bölgesini ve şehrini tehdit eden deprem faylarını bulmak, keşfettirmek ve bu fayların ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Bilgiler biliniyor. Deprem şehrini yöneten bir belediye başkanının bu bilgi ve beceriye sahip olmasını istiyoruz.” .” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu