Haber

Japonya İstanbul Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen ‘Geçmişten Günümüze 100 Japon Tasarımı’ sergisi açıldı

Japonya’nın İstanbul Başkonsolosluğu tarafından oluşturulan ‘Geçmişten Günümüze 100 Japon Tasarımı’ sergisi, Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisi’nde sanatseverlere kapılarını açtı. Türkiye ile Japonya arasında diplomatik bağların kuruluşunun 100. yıl dönümüne özel olarak hazırlanan sergide, savaş sonrası ve günümüzde Japon halkının hayatına renk katan günlük ihtiyaçlar, araç ve hizmetler sergilendi. Sergi 3 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.

Serginin açılışı Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara, Pakistan İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Danish Mehmood ve Polonya İstanbul Başkonsolosu Vekili Dorota Andrzejak’ın katılımıyla gerçekleşti. Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri ve ziyaretçiler sergiyi gezdi.

YILDIZ: JAPONYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE 100 YILLIK SÜRECİ DEĞERLENDİRME FIRSATI BULACAĞIZ

Açılış konuşmasını yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, teknoloji denilince 30 yıl önce herkesin aklına Japonya’nın geldiğini vurgulayarak, “Orada üretilen teknolojik ürünler ve tasarımlar, hepimizin bir adım olarak değerlendirdiği önemli bir adımdı. Daha sonraki dönem ve tüm dünya. Bugün bu sergide Japonya sergileniyor.” “Türkiye ilişkilerinde 100 yıllık bir dönemi okuma ve değerlendirme fırsatı bulacağız” dedi.

“ARTIK JAPONYA VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE TEKNOLOJİYİ DAHA ÇOK KONUŞACAĞIZ”

Japonya’nın depremle ilgili deneyimlerini değerlendirmek üzere Japonya Başkonsolosluğu ile yakın iş birliği içinde olduklarını belirten Yıldız, “Bu konuda çalıştaylar düzenliyoruz ve karşılıklı tecrübeleri paylaşıyoruz. Bizim heyetlerimiz Japonya’ya gidiyor, Japonya’dan heyetler buraya geliyor. Artık bundan sonra” dedi. Japonya ve Türkiye ile ilişkilerimizde teknolojiyi daha çok konuşacağız. Önümüzdeki dönemde elbette kültürel, ekonomik ve teknolojik işbirliklerini, belki nanoteknolojiyi ve yapay zekayı konuşacağız. İnanıyorum ki hem Japon halkı hem de Japonlar Japon devleti, Türk halkı ve Türk devleti bu karşılıklı işbirliğinden daha da güçlenecek. Birbirimizi daha uygun hale getireceğiz. “Birbirimizi tanıyacağımıza inanıyorum. Sayın Başkonsolosumuza bu işbirliğine yönelik açık tutumlarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu ortak bağlantılarla Türkiye-Japonya çıkarları daha da güçlenecektir. İstanbullu tüm hemşerilerimi standa davet ediyorum. Onlara geçmiş olsun diliyorum” dedi.

KENICHI: ZİYARETÇİLERE JAPONLARIN TERCİH ETTİĞİ ‘TASARIMI’ ÖĞRENME FIRSATI SUNACAĞINI UMUYORUZ

Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara, sergide Japonya’nın savaş sonrası ekonomik büyüme ve değişimini anlatan araçlara yer verdiklerini belirterek, “Savaş sonrasında Japonya büyük bir ekonomik büyüme elde etti ve bu hızlı değişimle birlikte çeşitli gelişmeler yaşandı. Bu stantta, bu değişimlerin ortasında ‘tasarımlar’ temasına odaklanarak, savaş sonrası ve günümüzde Japon halkının hayatına renk katan günlük ihtiyaçlara, araçlara, hizmetlere ve benzerlerine yer veriyoruz. Japonya’nın teknolojik gücüne sık sık övgüler yağdıran bu stant, aynı zamanda Japonların tercih ettiği ‘tasarımları’ da ziyaretçilere sunuyor. “Umarız bunu öğrenme fırsatı sağlar” dedi.

“BU YIL JAPONYA İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ DİPLOMATİK BAĞLARIN 100. YILI”

Serginin teması olan 100 sayısının Japonya ve Türkiye için bir anlam taşıdığını belirten Kasahara, “Bu standın temasının bir modülü olan 100 sayısı Japonya ve Türkiye için değerli bir anlam taşıyor. Geçen yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü kutlandı. Bu yıl Japonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümü. Bu serginin teması olan 100 sayısı, bu 100. yıl dönümüne yönelik duygularımızı yansıtıyor. İki ülke arasındaki ilişkilerin başlangıcından bu yana sadece bu standa konu olan ‘tasarımlar’ değil, aynı zamanda pek çok “Zamanla pek çok şey değişti. Ancak iki ülke arasındaki dostluk bağları hiçbir dönemde değişmemiş, hatta daha derin ve samimi bir bağa dönüşmüştür. Bu dostluğun önümüzdeki 100 yılda da devam etmesini diliyorum” dedi.

SERGİ HAKKINDA

Japon yapımı mobilya, elektronik, sofra takımları, tencere takımları, giyim aksesuarları ve diğer günlük yaşam malzemelerinden örneklerin sunulduğu stantta, 1990’lı yıllarda Türkiye’de yaygın olarak kullanılan taşınabilir kaset çalarlar, gameboy’lar, CD çalarlar ve atari cihazları da yer aldı. yanı sıra oyuncaklar, kalemler, kameralar ve kırtasiye malzemeleri de yer alıyor.

yedisu-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu